СУЧАСНА КОРЕВОЛЮЦІЯ: ДІЯЛЬНІСНИЙ ЗМІСТ І ДІАЛЕКТИКА ПІЗНАВАЛЬНИХ ТА КОГНІТИВНИХ СИСТЕМ - ТАРАСЕВИЧ, Віктор (Економіка України, 2021)
Сучасну кореволюцію подано як важливу складову історичного переходу від ери опредмечування до ери олюднення, від індустріальної епохи до постіндустріальної та епохальної олюднюючої революції; діалектичну єдність революцій – новітньої промислової та знаннєво-інформаційно-цифрової – у контексті глобальних еволюційно-революційних процесів. Охарактеризовано минулий механічний, сучасний електронно-цифровий та майбутній постелектронний етапи знаннєво-інформаційно-цифрової революції. Розглянуто трансформацію електронно-обчислювальної машини в інформаційно-комунікаційну машину з можливою квантовою, біологічною і/або оптичною елементною базою. Обґрунтовано концепти «людинорозмірна пізнавальна система» і «машинорозмірна когнітивна система». У межах діалектики цих систем акцентовано на їх відносній відособленості, первинності, домінуванні першої над останньою, включеності останньої в першу. Визначено імовірні будову і структуру машинорозмірних когнітивних систем. Зокрема, прийнято, що сенсорно-когнітивну роботу з поверхневим шаром об\\\'єкта виконують машини-сенсори, генералізаторно-когнітивну роботу з підповерхневим шаром об\\\'єкта – машини-генералізатори, інтелектуально-когнітивну роботу із сутнісно-рівневими шарами об\\\'єкта – машини-інтелектори, когнітивно-прикладну роботу з цільовим шаром об\\\'єкта – машини-прагматизатори, когнітивно-інтегративну роботу з об\\\'єктом як цілісністю – машини-інтегратори. Енергетичну, комунікаційну, управлінську роботу і функції зберігання похідних інформаційно-цифрових продуктів покликані виконувати, відповідно, такі машини, як енергайзери, комунікатори, менеджери і сторейджери. На прикладі взаємодії чуттєво-емоційної пізнавальної діяльності людини і активності сенсорної машини, а також людської пам\\\'яті й систем сторейджерів показано і визначальну роль людини, і зростаючу роль машини в сучасних пізнавально-когнітивних процесах. Отже, незважаючи на активну машинізацію духовно-психічних олюднених сутнісних людських сил, головним актором сучасної кореволюції та знаннєво-інформаційно-цифрової революції залишається людина.