РОЗВИТОК СОЦІАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ В ПОЛЬЩІ: ДОСВІД ДЛЯ УКРАЇНИ - СІМАХОВА, Анастасія (Економіка України, 2021)
Розвиток соціальної економіки сприяє підвищенню добробуту населення, що є одним з головних завдань будь-якої держави. Наявність певних соціальних проблем в Україні потребує аналізу іноземних практик реалізації соціальних цілей для зростання рівня життя населення. В умовах євроінтеграційних прагнень такою державою для України є сусідня Польща. Для розкриття цих питань проаналізовано позитивний досвід розвитку соціальної економіки та забезпечення зайнятості в Польщі й окреслено можливості його застосування в Україні. Розглянуто практику соціальної економіки в Польщі, порівняно Україну і Польщу за окремими соціальними індикаторами (кількістю закладів соціального забезпечення, рівнем безробіття, рівнем зайнятості, середньою місячною заробітною платою, рівнем самозайнятості), окреслено напрями реалізації соціального розвитку в Польщі з акцентуванням на їх можливому використанні в Україні. Розглянуто таксономічні методи для визначення соціального розвитку Польщі та змін у сфері ринку праці обох країн. Виокремлено основні детермінанти польської моделі соціальної економіки: стабільний економічний розвиток, що сприяє підвищенню рівня життя; низький рівень безробіття; розвинута соціальна інфраструктура; підвищення середньої заробітної плати; розвинутий недержавний сектор соціального забезпечення; стабільність ринку праці та його здатність адаптуватися до нових викликів. Наголошено на низці проблемних питань у розвитку соціальної економіки в Україні, зокрема відзначено низький рівень заробітної плати порівняно з сусідніми європейськими країнами; високий рівень безробіття; низький рівень самозайнятості населення; високий рівень тіньової економіки. На основі аналізу позитивного досвіду Польщі окреслено ряд можливих напрямів розвитку соціальної економіки в Україні.