ЯНОШ КОРНАЇ ТА ЙОГО ПАМ'ЯТНА ТВОРЧІСТЬ - КОЛОДКО, Гжегож Вітольд (Економіка України, 2021)
Янош Корнаї – найвидатніший економіст соціалістичних і постсоціалістичних країн за останні 50 років. Він був всесвітньо відомим ученим, який залишив по собі величезну спадщину праць, опублікованих більш як 20 мовами. Його теорія системної нерівноваги в централізовано плановій економіці, концепція жорстких і м'яких бюджетних обмежень та економічного дефіциту мали революційне значення для наукового тлумачення процесів виробництва, розподілу і нагромадження капіталу в державних соціалістичних економіках. Особливо вагомим був його внесок у політичну економію соціалізму, курс якої він викладав у Гарвардському університеті. При аналізі соціалістичної системи Корнаї, по суті, задовольнявся описовим підходом, тоді як у працях, опублікованих після 1989 р., він акцентував увагу на нормативній економіці, пропонуючи напрями структурної реформи, інституційного будівництва і економічної політики в перехідному постсоціалістичному періоді. Велике значення має його остання книга, в якій порівнюється нерівновага, що характеризується дефіцитами при соціалізмі, з нерівновагою, характерною для надлишків при капіталізмі. Проаналізовано еволюцію теоретичної думки цього видатного економіста та її вплив на реальні економічні процеси. Надано полемічних коментарів щодо інтерпретації економічних і соціальних процесів, які відбуваються в Китаї.