ТРАНСФОРМАЦІЇ ТУРИСТИЧНОЇ СИСТЕМИ В УМОВАХ ЦИФРОВІЗАЦІЇ - МАЗАРАКІ , Анатолій; БОЙКО , Маргарита; ОХРІМЕНКО, Алла (Економіка України, 2021)
Туристична система за рахунок мультиплікаційного ефекту спроможна забезпечити зростання суміжних галузей і стати передумовою позитивних соціо-еколого-економічних процесів. Значний вплив на туристичну систему здійснила світова пандемія COVID-19, яка спричинила низку негативних явищ у функціонуванні цього сектору економіки. Необхідність вирішення стратегічних проблем у розвитку туристичної системи зумовлює потребу в дослідженні трансформаційних змін, що відбуваються в ній. Обґрунтовано соціально-економічні трансформації в туристичній системі, запропоновано необхідні заходи щодо посилення позитивного і нівелювання негативного впливу зовнішнього середовища в умовах нової реальності та цифровізації. На основі аналізу динаміки показників діяльності суб'єктів туристичного і готельного секторів як базових складових туристичної системи виявлено асиметрії розвитку, які зведено в три групи: функціональні, структурні й часові. Відображено часові й структурні параметри транзитивності, обґрунтовано її прояви через прогресивну і регресивну динаміку процесів розвитку туристичної системи України. Визначено стадії еволюції туристичної системи (адаптаційну, знаннєвоорієнтовану, інтеграційну) й обґрунтовано нову – цифрову і мобільну. Запропоновано впровадження інноваційних домінант у туристичній системі України як драйверів стратегічного розвитку. Зазначені інноваційні домінанти зосереджено за напрямами: цифровим, комунікативним, партнерським, екологічним і фінансовим. Особливу увагу приділено впливу цифрових змін на трансформацію туристичної системи та її складових. Актуалізація інноваційних домінант у туристичній системі України, з одного боку, відображає глобальні суспільні тренди і коригується чинниками інституційного середовища та національного менталітету, а з іншого – спричинена зміною споживчих переваг і виникненням нового середовища розвитку туристичної системи.