ДЕСТАФАЦІЯ ГРОШЕЙ ТА ПОЯВА ЦИФРОВОЇ ВАЛЮТИ - ШАРОВ , Олександр (Економіка України, 2022)
Банківська справа завжди вирізнялася використанням нових комунікаційних технологій, тому не дивно, що електронні засоби передачі інформації також стали активно використовуватися банками, що привело до появи перших форм електронних грошей, які виникли в результаті застосування таких грошових приладів, як термінали для банківських кредитних карток і системи комп’ютерного зв’язку банків з клієнтами. Утім, з точки зору теорії грошей електронні гроші – це ті самі кредитні, або фіатні, гроші, тільки не в паперовій формі, а у вигляді запису на електронних носіях інформації. Однак після 1980-х років процес зникнення матеріальної форми грошей, або дестафація, набув ще більш інтенсивних темпів і, пройшовши декілька етапів, досягнув моменту появи цифрової валюти, яка є адекватною формою грошей нової цифрової економіки. Сучасні криптовалюти, засновані на технології блокчейну, по суті, являють собою електронне поєднання «складської розписки» та «перевідного векселя» і виступають у якості можливої основи нових глобальних грошей. На особливу увагу заслуговують останні етапи цього процесу, а саме розвиток криптовалют і цифрової валюти центральних банків, які відображають конкурентну боротьбу між державними емісійними інститутами і новими акторами глобальної фінансової системи. У результаті аналізу можна зробити висновок, що процес дестафації грошей наблизився до свого логічного завершення – дереїфікації самих грошей як економічної категорії, адже «штучний інтелект» може дозволити перетворити гроші на абсолютно нематеріальну, тобто ідеальну, форму, що і приведе до збігу їх форми і сутності.