СТРАТЕГІЧНЕ УПРАВЛІННЯ ПРОЦЕСАМИ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ - МІЩЕНКО , Володимир (Економіка України, 2022)
Доведено, що цифровізація є складним інклюзивним видом економічної діяльності, а тому уряди всіх країн розглядають процес цифрової трансформації як важливе політичне завдання стратегічного характеру. Визначено, що організація управління процесом цифрової трансформації ґрунтується на чіткому формулюванні політики, розробленні стратегічних документів та організації моніторингу і контролю за імплементацією прийнятих рішень і виконанням поставлених цілей. Обґрунтовано принципи пріоритезації стратегічних цілей та охарактеризовано головні чинники, які їх визначають. На основі аналізу світового досвіду зроблено висновок про те, що сучасною тенденцією є посилення підходів до цифрової трансформації шляхом зміцнення інституційних і організаційних засад, впровадження цифрових технологій у процес стратегічного управління. Обґрунтовано головні напрями і доведено важливість цифрової трансформації економіки України через реалізацію концепції стратегічного управління, визначено головні проблеми, які стримують цей процес. Розкрито зміст і особливості використання централізованої та децентралізованої моделей організації управління процесом цифрової трансформації, доведено, що більш функціональною й ефективною є децентралізована модель управління. Проаналізовано світовий досвід стимулювання підприємств і населення до використання цифрових технологій, запропоновано перспективні форми державної підтримки бізнесу і населення в умовах України. Охарактеризовано можливості використання «нормативних пісочниць» для підтримки цифрових інновацій. З точки зору необхідності реформування системи державного управління розкрито особливості створення цифрового уряду й окреслено головні напрями його діяльності. У контексті реалізації завдань стратегічного управління цифровою трансформацією визначено економічний зміст і особливості реалізації кіберзагроз і цифрових ризиків, запропоновано методи управління ними. З метою підвищення ефективності стратегічного управління цифровою трансформацією запропоновано комплекс заходів щодо посилення інституційної спроможності суб’єктів управління у сфері формування цільових пріоритетів, координації діяльності, моніторингу і контролю за виконанням визначених цілей.