ІНФОРМАЦІЙНО-ЦИФРОВИЙ ЕТАП РОЗВИТКУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ - ГРИЦЕНКО , Андрій (Економіка України, 2022)
Розкрито логіку історичного розвитку економічних систем і з’ясовано місце і роль у ній сучасного, інформаційно-цифрового етапу. В індустріально-ринковій системі господарювання виокремлено індустріально-конкурентний, індустріально-плановий та індустріально-маркетинговий етапи розвитку. Інформаційно-мережева система проходить інформаційно-аналоговий, інформаційно-цифровий і нейромережевий щаблі свого прогресу. Обґрунтовано розуміння інформації як змісту буття одного об’єкта в іншому. З’ясовано місце і роль цифровізації в процесі взаємодії людини із зовнішнім середовищем. Показано, що три структурних елементи людського мислення (пам'ять, формальна логіка та розум), які сформувалися внаслідок інтеріоризації об’єктивних зв’язків реального світу, в результаті використання цифрових технологій екстеріоризуються і перетворюються на віртуальні процеси, які відбуваються поза головою людини, хоча й у взаємодії з нею. Такому структурному елементу, як пам'ять, відповідають хмарні, туманні технології та блокчейн. Екстеріоризація формальної логіки відбувається за рахунок когнітивних технологій та доповненої реальності. Екстеріоризацію власне розумових функцій людини пов’язано із створенням штучного інтелекту, який спирається на великі дані (Big Data). Показано форми розвитку людини в процесі становлення інформаційно-мережевої економіки: цифрова людина залишається суб’єктом, який ставить власні цілі та всебічно використовує цифрові технології для їх досягнення; мережева людина частково втрачає суб’єктність, стаючи залежною у своїх думках і вчинках від мережевої інформації; штучна людина, яка як соціальна істота від самого початку існування людства є такою, розгортає свою штучність повною мірою у своєму неорганічному тілі та перетворюється на біотехносоціальну істоту. З’ясовано логіку трансформацій базових інститутів у формуванні інформаційно-мережевої економіки: визначальне значення переходить від приватної власності на матеріальні блага до всезагальної власності на інформацію; наймана праця замінюється вільною; розподіл за вартістю і капіталом трансформується у розподіл, що здійснюється у формах базового і рентно-преміального доходів.