МЕТОДОЛОГІЯ СТАТИСТИЧНОГО ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ І ДИНАМІКИ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ - МАНЦУРОВ , Ігор; ХРАПУНОВА , Яна; ОМЕЛЬЧЕНКО , Валерій; БАРВІНОК , Аліна (Економіка України, 2022)
Визначено сутність цифровізації економіки і цифрової трансформації країни, оцінено вплив факторів, які спричинили початок цих процесів, сприяли набранню ними сил і досягненню сучасного рівня. Аналіз використання новітніх досягнень у галузі економічної теорії дозволив визначити цифрову економіку як комунікаційне середовище економічної діяльності в мережі Інтернет, а також інших мобільних і сенсорних мережах, яке формується як результат трансформаційного впливу нових технологій загального призначення у галузях інформації, комунікації та нанотехнологій. На підставі критичного аналізу методології побудови композитних індексів, які наразі використовуються для оцінки рівня цифровізації різних економік, та визначення сильних і слабких сторін кожного з них запропоновано авторську оригінальну методику, якій не притаманні недоліки існуючих підходів. Вона ґрунтується на узагальненні значень індексів, побудованих і проаналізованих різними міжнародними організаціями, у тому числі агенціями ООН, і розрахунку на цій основі власного інтегрального показника, значення якого усереднює характеристики десяти найвідоміших індексів, які оцінюють рівень цифровізації світової економіки та окремих країн. Зроблено висновок, що за значеннями цих індексів Україна посідає дуже непрестижне місце у світовому розподілі країн за рівнем цифровізації їх національних економік. За допомогою SWOT-аналізу визначено резерви прискорення процесу цифровізації економіки і суспільства України. Використання результатів дослідження дозволяє підвищити рівень результативності заходів державної політики в галузі формування концептуальних засад розвитку цифрової економіки і суспільства й закласти основу для подальших наукових досліджень у цій сфері.