ДО 85-річчя ДОКТОРА ЕКОНОМІЧНИХ НАУК, ПРОФЕСОРА, АКАДЕМІКА НАН УКРАЇНИ О.І. АМОШІ - Редакція (Економіка України, 2022)
4 серпня цього року виповнилося 85 років видатному вченому-економісту, заслуженому діячу науки і техніки України, академіку НАН України Олександру Івановичу Амоші. Ювіляр –– відомий учений у галузі економіки промисловості, він близько трьох десятиліть очолював Інститут економіки промисловості НАН України, який є визнаним у державі провідним методологічним і науково-організаційним центром з економіки та соціальної політики держави. У рамках створеної ним унікальної наукової школи успішно виконуються комплексні дослідження з проблем нової промислової політики, неоіндустріалізації та становлення смарт-промисловості; досягнення інноваційного прогресу і модернізації економіки промислових регіонів в умовах адаптації до стратегічних напрямів і принципів європейської регіональної політики; підвищення ефективності паливно-енергетичного комплексу, зокрема, розвитку новітніх форм вуглевидобування і використання відходів виробництва з метою збереження навколишнього середовища; системні дослідження соціального й трудового потенціалу промисловості, попередження економічних, соціальних та екологічних ризиків і небезпек у промисловій сфері. О.І. Амоша є одним з найбільш цитованих авторів у галузі економіки. Його праці, у яких висвітлюються найважливіші наукові результати теоретичного і прикладного характеру, містяться конкретні рекомендації з вирішення проблем економіки промисловості на державному, регіональному і галузевому рівнях, дістали широке визнання і забезпечили йому високий авторитет не тільки серед науковців, а й у фахівців-практиків, що працюють на виробництві. О.І. Амоша багато уваги приділяє підготовці наукових кадрів і спеціалістів вищої кваліфікації. За роки плідної творчої праці академік підготував чимало талановитих учених і керівників різного рівня. Серед його учнів понад 60 кандидатів і докторів наук. За вагомий внесок у розвиток науки і практики О.І. Амошу нагороджено високими державними нагородами України: орденом «За заслуги» ІІІ ступеня, Почесною грамотою Верховної Ради України, Державною премією України в галузі науки і техніки, знаком «Шахтарська слава» трьох ступенів і багатьма іншими. І у свої 85 Олександр Іванович, який нині є почесним директором і радником дирекції Інституту економіки промисловості НАН України, головою редакційної ради науково-практичного журналу «Економіка промисловості», членом редакційної колегії наукового журналу «Економіка України» та інших провідних наукових видань України, невтомно продовжує дослідження, спрямовані на вирішення покладених на академічну науку завдань нового індустріального розвитку України. Наукова громадськість, колеги і друзі щиро вітають Олександра Івановича Амошу з ювілеєм і бажають йому міцного здоров’я, щастя, благополуччя, нових творчих успіхів, миру і злагоди!