ПРИРОДНО-РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ І РИНКОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ: ТЕОРІЯ Й ПРАКТИКА - ХВЕСИК, Михайло; СУНДУК, Анатолій (Економіка України, 2022)
Досліджено особливості позиціювання природного ресурсу в сучасному постіндустріальному середовищі. Виокремлено сировинні й ринкові позиції природних ресурсів, розроблено алгоритм їх інтеграції у зону впливу ринку, що передбачає проходження природним ресурсом у межах ринкового середовища ряду етапів (формацій). Етапами позиціювання природного ресурсу в зоні впливу ринку є: підприємницька діяльність, формування ринку природно-ресурсних активів, природний ресурс як актив ринкової економіки, поширення платформенних ринків. Досліджено особливості локалізації природного ресурсу в межах етапів. Акцентовано, що з проходженням цих формацій природний ресурс посилює спроможність генерувати грошові потоки і формувати прибуток. Важливою у цьому процесі є участь бізнес-структур. Існує необхідність у врахуванні супровідних процесів, зокрема капіталізації і корпоратизації природних ресурсів. Показано, що рівень капіталізації природних ресурсів є нижчим за пороговий показник. Для посилення корпоратизації важливо розвивати інституціональне забезпечення. Значною є участь місцевих громад у процесі розвитку корпоратизації для локального рівня. Досліджено особливості платформенних ринків за участі природних ресурсів. Важливою умовою розвитку подібних ринків є врахування, поряд з технологічною, й інформаційної складової. Виокремлено рівні функціонування платформенних ринків для природних ресурсів. Окреслено передумови для інтеграції природних ресурсів у зону впливу ринку в цілому і становлення платформенних ринків зокрема, основними серед яких є розбудова належного інституціонального середовища і формування інформаційних інструментів розвитку.