МЕХАНІЗМИ НАЛЕЖНОГО ФІНАНСОВОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ БЮДЖЕТНИХ ПРОГРАМ - ЖИБЕР, Тетяна; СОЛОПЕНКО, Тетяна (Економіка України, 2022)
Проаналізовано вплив запропонованих макроекономічних і організаційних чинників на рівномірність фінансового забезпечення заходів у затверджених бюджетних програмах за останні 10 років. Запропоновано і обґрунтовано показник рівномірного фінансового забезпечення як умова організаційної ефективності імплементації бюджетних програм їх виконавцями в контексті стійкого виконання бюджету і сталих публічних фінансів з виконанням державними органами всіх декларованих зобов’язань. Обґрунтовано і розраховано вплив чинників на рівень фінансового забезпечення бюджетних програм у попередні роки на прикладі програм видатків (без кредитування) державного бюджету на підставі аналізу динаміки показників, визначення кореляції між показниками впливу на рівномірність фінансового забезпечення кожної бюджетної програми, побудови кількафакторної моделі впливу на показник сталості з використанням регресії. За результатами дослідження проаналізовано показник рівномірності фінансового забезпечення бюджетної програми при фактичному здійсненні видатків за нею у 50% і більше від плану із змінами згідно із звітністю Державної казначейської служби України за три квартали бюджетного року з урахуванням щорічного виконання бюджету за доходами на 70% і більше за цей період. Запропоновано такі показники ймовірного впливу на рівномірність фінансового забезпечення заходів програм протягом бюджетного року: рівень виконання бюджетного плану в цілому; рівень видатків бюджету на обслуговування боргу; кількість бюджетних програм на кінець року (частина бюджетних програм затверджується протягом бюджетного року); кількість бюджетних програм, за якими впродовж року взагалі не розпочалися видатки; індекси споживчих цін і номінальної заробітної плати; рівень (централізація) перерозподілу номінального ВВП у бюджеті за видатками з трансфертами. Виявлено, що рівномірне фінансове забезпечення бюджетних програм не перевищувало 71% їх кількості за останніх 10 років і в окремі роки було меншим.