ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД ПОВОЄННОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ДЕРЖАВНОГО УПРАВЛІННЯ І УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - ГУМЕНЮК, Василь (Економіка України, 2022)
Висвітлено політико-економічні та соціальні умови і чинники, що визначали завдання і напрями трансформації органів влади в Німеччині, Японії та Південній Кореї після Другої світової війни. Обґрунтовано особливості формування їх національних моделей державного управління, зроблено деякі висновки з їх досвіду, що можуть бути корисними для України. Виокремлено особливості такого досвіду, за якими можна ідентифікувати побудову різних за інституційним забезпеченням моделей державного управління. Показано, що відмінності таких моделей мали історичні витоки, а самі моделі формувалися за специфічних для кожної країни обставин, що позначилося на механізмах і наслідках їх впливу на повоєнний розвиток держави і її місце в глобальному світі. Висвітлено роль і шляхи реалізації міжнародної допомоги для створення ефективної системи публічного врядування, зокрема управління реалізацією донорських планів і програм економічного розвитку, приділено увагу досвіду управління «планом Маршалла» в післявоєнній Європі на прикладі Західної Німеччини. Досвід Японії і Південної Кореї дозволяє з’ясувати можливості й загрози консервативних, авторитарних і ліберальних підходів до організації державного управління в умовах повоєнної розрухи, що безпосередньо впливають на ефективність врядування і формування економічної моделі розвитку держави. Зроблено висновки, що можуть бути корисними для України, зокрема, про: необхідність формування спроможної влади на меритократичних засадах з дотриманням принципів державного управління для відбудови економіки країни після війни; значення довіри населення до влади як ключового чинника ефективності публічного управління; вирішальну роль міжнародної підтримки і допомоги й належного її використання для успішного післявоєнного відновлення і розвитку країни; безумовну пріоритетність цілей політики, спрямованих на розвиток демократії і розумне регулювання економіки задля головної мети держави – забезпечення безпеки і високих стандартів життя населення.