ФОРМУВАННЯ МОДЕЛІ ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ В НОВИХ ІСТОРИЧНИХ РЕАЛІЯХ - ЗВЄРЯКОВ, Михайло (Економіка України, 2022)
Показано, що післявоєнне відродження економіки України неможливе на засадах існуючої господарської моделі, яка була сформована на основі адаптації національних галузей під кон’юнктуру сировинних світових ринків. Така модель забезпечувала економічне «зростання без розвитку» і призвела до деіндустріалізації промисловості. Обґрунтовано необхідність формування економічної моделі, яка передбачатиме шлях нової індустріалізації. Нова індустріалізація повинна починатися з налагодження тих виробництв, які могли б продовжувати технологічні ланцюжки виготовлення сировини і легко замінювати імпорт. Проведений аналіз структури використання вітчизняного ВВП показав, що внутрішнє споживання не стало драйвером економічного розвитку. Наявна економічна модель не використовує експорт для розвитку внутрішнього виробництва і збільшення доходів населення. Отже, при формуванні нової моделі національної економіки необхідно враховувати особливості руху товарів, капіталу, робочої сили залежно від хвиль глобалізації та локалізації світових ринків. Оскільки сьогодні світова економіка вступила в період глобальної локалізації виробництва, національна стратегія розвитку нашої країни повинна також зосередитися на створенні умов для формування національних технологічних ланцюжків доданої вартості. Для цього обов’язковими є збільшення норми нагромадження капіталу, створення нових підгалузей, нової доданої вартості. «План Маршалла» для України став головною ідеєю відновлення нашого економічного розвитку через модернізацію й оновлення виробничого потенціалу. Запропоновано, щоб країни –– одержувачі допомоги надавали ґрунтовні інвестиційні проєкти спеціальному агентству, яке встановлювало б вимоги, критерії та оцінки щодо їх фінансової підтримки. «План Маршалла» для України може стати основою стратегії національного відродження, а для цього Україна повинна бути активним суб’єктом процесу вибору стратегії власного розвитку, коли її національні інтереси будуть реалізовані за допомогою цього плану.