ДЕРЖАВНІ ФІНАНСИ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ СТАБІЛЬНОСТІ ФІНАНСОВОЇ СИСТЕМИ КРАЇНИ - РАДІОНОВ, Юрій (Економіка України, 2022)
Розкрито структуру державних фінансів у сучасних умовах. Досліджено динаміку доходів і видатків як зведеного, так і Державного бюджету України у 2011–2021 рр., а також за п’ять місяців 2022 р. Встановлено, що протягом останніх десятиліть бюджети виконувались із суттєвим дефіцитом. З початком повномасштабного вторгнення РФ на територію України проблеми виконання бюджету загострились. Оскільки значна кількість підприємств припинила свою діяльність, це призвело до серйозних проблем з наповненням бюджету та його виконанням за видатками. Зниження доходів спричинило зростання дефіциту бюджету і необхідність пошуку додаткових джерел фінансування покриття бюджетних видатків. Запропоновано власне визначення терміна «стабільність фінансової системи». Обґрунтовано, що неефективні управління й використання бюджетних видатків є чинником дестабілізації фінансової системи країни. Наголошено, що Національний банк України при оцінюванні стабільності фінансової системи повинен ураховувати цей чинник і аналізувати взаємозв’язки між основними гравцями фінансового сектору, у тому числі й сектору державних фінансів. Підкреслено, що в умовах воєнного стану потрібно не скорочення бюджетних видатків, а натомість нарощування доходів бюджету. Запропоновано напрями збільшення надходжень за рахунок упровадження справедливої фіскальної системи. Акцентовано на тому, що в системі управління державними фінансами кожна інституція повинна виконувати свою унікальну роль і всі разом забезпечувати гармонію відносин, надійність, дієвість системи. Бюджетні видатки слід завжди раціонально і ефективно використовувати, а в умовах воєнного стану – передусім концентруватися на потребах армії, допомозі постраждалим, утриманні й відновленні об’єктів критичної інфраструктури, фінансуванні захищених статей і пріоритетних напрямів розвитку країни.