СТРАТЕГІЧНІ ЗАСАДИ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНИМ БОРГОМ - КУДРЯШОВ, Василь (Економіка України, 2022)
Розв’язана РФ війна проти України призвела до різкого загострення ризиків мобілізації доходів і зростання витрат. Виявилася необхідність залучення значних обсягів додаткового ресурсу, зокрема, шляхом розширення запозичень. Значного зростання боргового фінансування не передбачалося середньостроковими планами, що ускладнює прийняття управлінських рішень під час війни. Водночас боргове фінансування з внутрішніх джерел здійснюється за недостатньої активності приватних інвесторів. Наслідком стало посилення тенденції до зростання частки ОВДП у власності НБУ і банків, що спричинило загострення ризиків фінансової стабільності. Виявилася необхідність внесення суттєвих змін до управління державними борговими зобов’язаннями, передусім, оновлення стратегічних підходів, які б передбачали вирішення не лише поточних проблем, а й у довго- і середньостроковій перспективі. Для цього необхідно визначити засади стратегії управління державним боргом не тільки в період війни, а й у післявоєнний час, обґрунтувати пропозиції таі рекомендації щодо внесення змін до її забезпечення. Нова Стратегія управління державним боргом має спрямовуватись як на фінансування заходів протидії російській агресії, так і на стабілізацію економіки в післявоєнний період і відновлення поступального розвитку країни. Для цього запропоновано передбачити декілька етапів вирішення таких завдань: 1) розширення боргової експансії, 2) забезпечення стабілізації державних фінансів, 3) повернення до використання фіскальних правил, переорієнтація на підтримку економічного зростання і фінансування заходів в умовах надзвичайних ситуацій. При розробленні Стратегії слід уточнити зміст державного боргу, мету управління борговими зобов’язаннями, його цілі й завдання. Передбачено доповнити її розробкою державного боргового портфеля (що відображатиме комбінацію боргових інструментів з урахуванням ризиків їх упровадження), внести зміни в механізми мобілізації ресурсів, погашення й обслуговування позик, провести їх реструктуризацію і рефінансування.