РОЛЬ ФІНАНСОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ У ПОДОЛАННІ НЕРІВНОСТІ: Рецензія на монографію: Y. Shapoval, P. Kerimov, O. Kurbet, O. Shpanel-Yukhta. Economic inequality through the lens of finance in Ukraine - ПОЛІЩУК, Євгенія (Економіка України, 2026)
Монографію «Economic inequality through the lens of finance in Ukraine», підготовлену дослідницькою групою молодих учених ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України», присвячено системному аналізу механізмів впливу фінансового сектору на нерівномірний розподіл економічних можливостей в Україні. Видання опубліковано англійською мовою у видавництві «Академперіодика». Структурно монографія охоплює вісім розділів, у яких послідовно розкрито вплив монетарної та фіскальної політик на розподіл доходів, а також роль середнього класу і цифровізації у подоланні соціально-економічної поляризації. Методологічну основу дослідження становить поєднання логіко-історичного і компаративного аналізу з економіко-математичним інструментарієм. Серед результатів дослідження –– декомпозиція доходів домогосподарств за децильними групами, ранжування інструментів фіскальної політики за їх впливом на нерівність, охарактеризування середнього класу, а також визначення двох каналів впливу цифровізації: регіонального –– через розширення доступу до мобільного інтернету, і секторального –– через технологічну премію в галузях з активним упровадженням цифрових рішень. Монографія становить інтерес для дослідників у сфері фінансових механізмів зниження нерівності, а також аналітиків з питань державної соціально-економічної політики.