ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ХАРАКТЕРИСТИК ДОХІДНОСТІ Й РИЗИКОВОСТІ ТРАДИЦІЙНИХ АКТИВІВ, ЩО ВІДПОВІДАЮТЬ ШАРІАТУ, І ЦИФРОВИХ АКТИВІВ (НА ПРИКЛАДІ БАХРЕЙНСЬКОГО ІСЛАМСЬКОГО ІНДЕКСУ (BIX) ТА ISLAMIC COIN) - ХАБІ, Мохаммед Чавкі; БЕНІХЛЕФ, Мусса (Економіка України, 2026)
Здійснено порівняльний аналіз характеристик дохідності й ризиковості традиційних активів, що відповідають шаріату, і цифрових активів, спрямований на дослідження Бахрейнського ісламського індексу (BIX) та Islamic Coin за період з 3 листопада 2023 р. до 27 липня 2025 р. Для забезпечення узгодженості між активами використано тижневі дані. Зважаючи на ненормальний розподіл дохідності, застосовано непараметричну модель, що включає тест Харке—Бера і критерій Колмогорова—Смирнова для перевірки на нормальність, U-критерій Манна—Вітні для порівняння дохідності й критерій Брауна—Форсайта для дисперсійного аналізу. Емпіричні результати показують, що Islamic Coin досягає позитивної середньої дохідності, тоді як індекс BIX у розглянутому періоді демонструє негативну середню продуктивність. До того ж Islamic Coin має меншу варіабельність дохідності порівняно з BIX. U-критерій Манна—Вітні підтверджує статистично значущу відмінність у розподілі дохідності, причому Islamic Coin демонструє вищі ранги розподілу. Крім того, критерій Брауна—Форсайта виявляє значні відмінності в ризиковості, що вказує на те, що BIX характеризується більшою дисперсією дохідності. Ці результати свідчать про те, що Islamic Coin демонструє чіткішу динаміку дохідності та ризиковості порівняно з традиційними ісламськими фондовими індексами, що підтверджує правильність його класифікації як нового класу активів у рамках ісламських фінансів. Дослідження робить внесок у зростаючий масив літератури про ісламські цифрові фінанси, надаючи емпіричні дані щодо порівняльної продуктивності активів, що відповідають шаріату.