МОРАЛЬНО-ЦІННІСНІ ОРІЄНТИРИ В СИСТЕМІ ІНСТИТУЦІЙНО-ПОВЕДІНКОВИХ ЧИННИКІВ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ - ТКАЧ, Євген (Економіка України, 2026)
Досліджено теоретичні й практичні засади впливу формування доброзичливої атмосфери в суспільстві й популяризації моральних цінностей на інституційно-поведінкові трансформації та соціально-економічний розвиток. Наголошено, що на сучасному історичному етапі забезпечення сталого соціально-економічного розвитку потребує не лише розв’язання соціальних і екологічних проблем, побудови соціально орієнтованої та екологічної економіки, а й формування морально орієнтованої економіки. Обґрунтовано доцільність розгляду соціально-економічного розвитку передусім як процесу інституційно-поведінкових трансформацій, що передбачає зміну формальних і неформальних інституцій, зокрема способу мислення, емоцій, очікувань, мотивації і патернів (моделей) поведінки економічних суб’єктів і громадян, а відтак – розвиток підприємницького сектору, екосистеми стартапів, культурно-креативних індустрій, освіти, науки, громадянського суспільства тощо. Доведено, що популяризація і утвердження моральних цінностей, формування доброзичливої атмосфери в суспільстві є ключовими чинниками інституційно-поведінкових трансформацій, виступаючи фундаментом мотивації та детермінантами економічної поведінки. Запропоновано комплексний підхід, який передбачає скоординовані на різних рівнях зусилля у сфері економічної, соціальної, гуманітарної, інформаційної політики, а також державної політики у сфері національного брендингу тощо. Зокрема, ідеться про розвиток ціннісно орієнтованої освіти, інклюзивних інституцій, культурно-креативних індустрій і креативного мислення; підвищення рівня транспарентності; реалізацію публічних соціальних та іміджевих кампаній, спрямованих на поширення інформації щодо моральних цінностей; здійснення цілеспрямованих заходів з позиціонування і просування національного бренда; формування ефективної системи соціального захисту і впровадження дієвих антикорупційних механізмів; популяризацію традиційних цінностей, історичної і культурної спадщини тощо. Наголошено, що майбутнє соціально-економічного розвитку доцільно пов’язувати з формуванням соціально орієнтованої, інноваційної, інформаційно-цифрової, екологічної і одночасно моральної економіки.