МЕХАНІЗМИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ УКРАЇНИ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНОЇ І НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ТУРБУЛЕНТНОСТІ - РАДІОНОВ, Юрій (Економіка України, 2026)
В умовах війни, глобальних трансформаційних викликів і змін забезпечення фінансової стабільності через підвищення її стійкості є одним з пріоритетних і водночас складних завдань уряду. З огляду на це, в умовах економічної турбулентності й посилення нестабільності уряд має докласти всіх зусиль для гармонізації складових економічної політики, запобігання нарощуванню ризиків і загроз, а також зниження впливу дестабілізуючих чинників. Економічна турбулентність і викликана нею нестабільність не виникають з нізвідки, вони є процесом, результатом дій або незворотнім наслідком взаємодії чи тиску певної комбінації чинників. Нестабільність спонукає до переосмислення ролі наявних інструментів й актуалізує підвищення ефективності управління ризиками. Сформульовано авторське визначення терміна «нестабільність фінансової системи», систематизовано основні зовнішні й внутрішні чинники ризику нестабільності, які впливають на стабільність фінансової системи. Систематизація і класифікація цих чинників дозволяють краще зрозуміти природу нестабільності й на цій основі розробити нові механізми, сучасний теоретико-методологічний інструментарій запобігання впливу нестабільності на фінансову систему країни, досягти стійкої довготривалої макроекономічної рівноваги. Відмічено позитивну й негативну роль цифровізації і застосування систем штучного інтелекту на розвиток фінансового ринку і поширення інцидентів кіберзлочинності, у тому числі з боку «третіх сторін», а також хакерів з країни-агресорки. Україна, як і весь світ, стоїть на порозі глобальних політичних і соціально-економічних трансформацій. Як результат, економічна турбулентність і викликані нею нестабільність і шоки триватимуть ще довго, тому доцільно продовжувати науковий пошук у цій царині, виявляти нові виклики й чинники ризику, розширювати теоретико-методологічну базу, створювати нові знання, напрацьовувати і вдосконалювати методи забезпечення економічної рівноваги для підвищення стійкості фінансової системи.