ВІД РАДИКАЛЬНИХ ЗМІН ДО СТАЛОГО МАСШТАБУВАННЯ: СТРАТЕГІЯ, ЦИКЛИ ФІНАНСУВАННЯ І НЕОДНОРІДНІСТЬ СЕГМЕНТІВ У СВІТОВІЙ ФІНТЕХ-ІНДУСТРІЇ - БУРІШ, Ахмед; ХАМЛІ, Абделькадер; БУРУБА, Нассер; БУРІШ, Сіхем (Економіка України, 2026)
Проведено структурований аналітичний огляд переходу світової фінтех-індустрії від гіперзростання, зумовленого радикальними змінами, до більш упорядкованої фази сталого масштабування. Замість розгляду фінтеху як єдиного однорідного сектору виокремлено п'ять сфер: платежі, цифровий банкінг, кредитування, цифрові інвестиції та послуги з управління активами, а також фінансова інфраструктура «бізнес для бізнесу», включно з банкінгом як послугою (BaaS) і вбудованими фінансами. Використано матеріали рецензованих досліджень і вибрані дані установ, опубліковані між 2017 і 2024 р., проаналізовано, як цикли фінансування, стратегічна адаптація, юніт-економіка й регуляторна спроможність взаємодіють у різних секторах і ринкових умовах. Обґрунтовано, що радикальні зміни, зумовлені фінтехом, не повинні зводитися до цифровізації банкінгу. На більш фундаментальному рівні вони передбачають розділення фінансових функцій, переміщення інтерфейсів клієнтів, посередництво на основі даних і модуляризацію фінансової інфраструктури. Визначено три взаємопов'язаних переходи, що характеризують нещодавню трансформацію сектору: від розширення за будь-яку ціну до юніт-економіки, від недиференційованого зростання до сегментоорієнтованої стратегії та від регуляторної дистанційованості до масштабування, орієнтованого на дотримання вимог. Показано, що перехід до сталості є нерівномірним у різних сферах, оскільки бізнес-моделі відрізняються структурою витрат, залежністю від фінансування, операційною складністю і наявністю регуляторного ризику. Значення дослідження полягає в інтеграції радикальних змін, динаміки фінансування, стратегії і сталості в єдину порівняльну модель, яка розкриває як постійну трансформативну роль фінтеху, так і умови, за яких ця роль стає економічно стійкою.