РОЗШИРЕНЕ ВІДТВОРЕННЯ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ПОВОЄННИХ ОБМЕЖЕНЬ - МАНЦУРОВ, Ігор (Економіка України, 2026)
Здійснено теоретико-методологічне переосмислення моделі розширеного суспільного відтворення, яка може бути задіяна в умовах повоєнної трансформації економіки України і становлення цивілізації, керованої даними. Дана модель заснована на відтворювальному підході з урахуванням демографічних втрат, руйнування виробничого потенціалу України, структурних диспропорцій і зростання ролі алгоритмізованого капіталу. Теоретично обґрунтовано і емпірично підтверджено обмеженість аналітичного й прикладного потенціалу нормативних і фрагментарних моделей розширеного відтворення як інструменту пояснення економічної динаміки в умовах структурної невизначеності та ресурсних обмежень, а також їх недостатню ефективність для вдосконалення процесів державного управління. Запропоновано неортодоксальну інтерпретацію категорії органічної будови капіталу, що враховує уречевлення управлінської і когнітивної праці у формі даних, алгоритмів, цифрових моделей і систем штучного інтелекту. Обґрунтовано специфіку уречевлення інформації як фактора виробництва, здатного багаторазово брати участь у створенні додаткової вартості без класичної амортизації і підвищувати економічну цінність через синергетичні ефекти. Розвинуто концепцію кібернетичної будови виробництва як структурного параметра алгоритмізації та інформаційної насиченості відтворювального процесу. Формалізовано співвідношення C / V та Kc / (C + V) і на цій основі розроблено трифакторну динамічну модель , яка інтегрує структурну конфігурацію капіталу, рівень алгоритмізації виробництва й управління та ефективну працю в єдину аналітичну рамку моделювання норми прибутку, темпів і пропорцій розширеного відтворення тощо з можливістю подальшої емпіричної верифікації параметрів. Показано, що зростання кібернетичної складової модифікує конфігурацію факторів економічної динаміки і розширює межі фондомісткої-трудозберігаючої траєкторії розвитку. Результати сценарного моделювання, проведеного в межах діяльності Центру моделювання ситуацій як підрозділу Інституту системних статистичних досліджень, підтверджують необхідність інституційного закріплення цієї моделі як базової для повоєнного періоду і формують методологічну основу для коригування бюджетної, інвестиційної і регуляторної політики держави відповідно до параметрів відтворювальної рівноваги, визначених у межах трифакторної динамічної конфігурації, з урахуванням впливу змін рівнів органічної та кібернетичної будови капіталу на норму й обсяг прибутку, інвестиційну динаміку, в тому числі в інноваційні галузі економіки, і швидкість обороту капіталу.