ІНСТИТУЦІЙНІ ДЕТЕРМІНАНТИ КОНКУРЕНТНОЇ ПОЛІТИКИ НА РИНКУ ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ - УМАНЦІВ, Юрій; ШКУРОПАДСЬКА, Діана (Економіка України, 2022)
Проблематика інституційних детермінант конкурентної політики на ринку фінансових послуг являє собою актуальний і перспективний дослідницький напрям, важливий як у теоретичному контексті, так і в практичному вимірі. Обґрунтування напрямів реалізації конкурентної політики на ринку фінансових послуг є особливо актуальним у країнах з ринками, що формуються, до яких належить і Україна. Зроблено висновок, що протягом останніх років застосування регуляторних механізмів на ринку фінансових послуг стало основою цифрової трансформації підприємницької моделі його суб’єктів. Активізацію розвитку таких технологій обумовлено діями регуляторів, спрямованими на підвищення дієвості інструментів нагляду після фінансових криз і зростання витрат на дотримання нових нормативних вимог. Засадничими детермінантами досягнення належного рівня конкурентних відносин між суб’єктами ринку фінансових послуг є розроблення і реалізація адекватної та збалансованої конкурентної політики держави. В Україні створено законодавчу базу й сформовано організаційні засади для реалізації ефективної державної конкурентної політики, проте поглиблення ринкових перетворень постійно породжує нові проблеми у сфері конкурентної політики, які потребують удосконалених підходів до їх вирішення. Дослідження інституційних детермінант конкурентної політики на ринку фінансових послуг дозволило визначити основні, серед яких зростання залежності від екзогенних чинників, недосконалість стандартів поширення інформації та її асиметрія, порушення прав споживачів, деформація норм і практик провадження підприємницької діяльності, низький рівень довіри до суб’єктів ринку, динамічний розвиток фінансових інновацій. Інституційне середовище детермінує особливості функціонування ринку фінансових послуг, при цьому розвиток національної економіки неможливий за умов його розбалансованості. Завдання вирішення ідентифікованих проблем покладається в першу чергу на державні інститути, водночас і споживачі фінансових послуг мають брати активну участь у здійсненні постійного моніторингу діяльності суб’єктів ринку.