ПРОСТОРОВА ЕКСКЛЮЗІЯ В МІСТАХ УКРАЇНИ: АНАЛІЗ І НАПРЯМИ ПРОТИДІЇ - ШУЛЬЦ, Світлана; ЛИСЯК, Наталія (Економіка України, 2022)
Розкрито феномен просторової ексклюзії у містах України, що підкреслює багатовимірність явища, зокрема, те, що воно залежить від різних причин і проявляється в багатьох сферах соціальної взаємодії. Просторова ексклюзія – явище, коли частина простору (територія) обмежена в доступі, використанні, провадженні господарської діяльності суспільства (мешканців території), виражає фізичні, економічні, правові, соціально-політичні та інші види обмежень. Аналіз процесів, що протікають у містах, доводить, що просторова ексклюзія може виникати внаслідок спадкових проблем міст (місце розташування, природно-ландшафтні умови, наявні розпланування і функціональна структура, історична забудова), поглиблення структурно-галузевих деформацій (диспропорції в інвестуванні в розвиток територій, порушення масштабів нового будівництва, фінансова слабкість), а також з огляду на дію вагомих інституційних чинників (відокремлене вирішення соціально-економічних і просторового питань, відсутність комплексного освоєння територій, територіальні конфлікти і високий рівень ризиків для потенційних інвесторів). Серед таких бар’єрів центральна роль належить неузгодженості цілей соціально-економічного розвитку і просторового потенціалу в розбудові територій. Узагальнення й аналіз проявів просторової ексклюзії дозволяють окреслити головні завдання для їх усунення: підвищення мобільності мешканців міст за рахунок покращення ефективності функціонування транспортної інфраструктури регіону; посилення узгодженості житлової і просторової політик; розвиток соціальної та інженерної інфраструктур; оптимізація відносин міст і довкілля завдяки поліпшенню охорони навколишнього природного середовища, додержанню екологічних і безпекових вимог. З оглядку на зміни в системі просторового планування територіальних громад, при розробленні концепцій інтегрованого розвитку і комплексних планів громад запропоновано обов’язково враховувати при їх реалізації просторові пріоритети і фінансову спроможність територіальної громади; приймати узгоджені рішення (досягати розумних компромісів) учасниками процесу щодо пріоритетів розвитку міст; створювати основу для контролю за дотриманням домовленостей, забезпечувати відкритість, прозорість і загальну доступність матеріалів концепції інтегрованого розвитку і комплексних планів просторового розвитку територіальних громад на веб-порталі територіальної громади.