ФІНАНСОВА ГЛИБИНА ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ: СЕКТОРАЛЬНИЙ РОЗРІЗ - ШАПОВАЛ, Юлія (Економіка України, 2022)
Визначення диспропорцій у формуванні фінансової глибини економіки дозволило відстежити невідповідності в розвитку банківського, небанківського секторів і ринку капіталу і, як наслідок, виявити розбалансованість усього процесу фінансового поглиблення. Кількісна оцінка банківського сектору України за період 2000 р. – серпень 2022 р. за допомогою показників монетизації економіки (співвідношення грошової бази до ВВП, М3 до ВВП), активів банківської системи (співвідношення активів НБУ і банків до ВВП, банківських кредитів до ВВП, вкладень банків у цінні папери до ВВП, частки наданих банківських кредитів суб’єктам господарювання і фізичним особам, частки наданих банківських кредитів строком до одного року, частки споживчих та іпотечних кредитів фізичних осіб), співвідношення капіталу й зобов’язань банків до ВВП (частки депозитів суб’єктів господарювання і фізичних осіб, частки строкових депозитів) свідчить про відрив банківської глибини від потреб реального сектору, а саме про відсутність «довгих» фінансових ресурсів і орієнтацію банків на швидкий дохід. Кількісна оцінка глибини небанківського сектору за період 2005 р. – II квартал 2022 р. (за допомогою співвідношення активів небанківського сектору до активів фінансового сектору; обсягів послуг, наданих страховими компаніями, кредитними спілками, фінансовими компаніями і лізингодавцями, ломбардами, недержавними пенсійними фондами) свідчить про зростання частки активів фінансових компаній і витіснення страхової галузі з 2015 р. Кількісна оцінка глибини ринку капіталу з 2000-х років говорить про його низьку роль у формуванні фінансової глибини через відсутність фінансових інструментів з високими інвестиційними властивостями і незначні обсяги ліквідності біржового обігу цінних паперів. Активізація банківського кредитування й біржової торгівлі цінними паперами виокремлено як напрями покращення формування фінансової глибини економіки України.