ВІД СОЦІАЛЬНОЇ ІНІЦІАТИВИ ДО ІНСТИТУЦІЇ: СТАНОВЛЕННЯ ІНСТИТУТУ ПОМІЧНИКА ВЕТЕРАНА В УКРАЇНІ - ТЕРЮХАНОВА, Ірина; ПЕРЕГУДОВА, Тетяна (Економіка України, 2026)
Досліджено інституціалізацію інституту помічника ветерана як інформаційного радника учасників бойових дій, осіб з інвалідністю через війну, військовослужбовців на етапі їхнього переходу до цивільного життя. Виявлено основні проблеми функціонування інституту помічника ветерана, обґрунтовано пропозиції щодо підвищення ефективності діяльності фахівців із супроводу ветеранів війни. Показано, що актуалізація цього інституту зумовлена масштабними соціальними наслідками війни, зростанням чисельності ветеранів і потребою в комплексному супроводі їхньої реінтеграції у цивільне життя. Встановлено, що інститут помічника ветерана виконує посередницьку функцію між ветеранами і системою державних і муніципальних сервісів, сприяючи підвищенню доступності соціальних, медичних, психологічних, правових і освітніх послуг. Окреслено ключові проблеми функціонування інституту помічника ветерана, зокрема, недостатню прозорість і обґрунтованість механізмів фінансування, потребу в уніфікації методологічного забезпечення діяльності фахівців із супроводу, відсутність чітких критеріїв оцінювання результативності їхньої роботи, а також необхідність системного моніторингу ефективності реалізації відповідної державної програми. Обґрунтовано доцільність подальшої інституціоналізації інституту помічника ветерана з урахуванням кращих міжнародних практик підтримки ветеранів, що передбачає чітке визначення функціональних повноважень, механізмів міжвідомчої взаємодії, системи підготовки і підвищення кваліфікації фахівців, а також інтеграцію цього інституту в ширшу систему соціальної політики і політики зайнятості. Проаналізовано зарубіжний досвід організації супроводу ветеранів і можливості його адаптації до національних умов. Ефективне функціонування інституту помічника ветерана сприятиме забезпеченню довгострокової соціальної згуртованості й стійкому повоєнному розвитку українського суспільства.