ВПЛИВ РОЗВИТКУ ЦИФРОВОГО СЕКТОРУ НА ЕКОНОМІЧНУ ТРАЄКТОРІЮ АЛЖИРУ - БЕНСЕНУСІ, Меруан; МАГУРА, Халед (Економіка України, 2026)
Проведено емпіричне дослідження асиметричного впливу показників цифрової економіки на економічне зростання в Алжирі в період між 2005 і 2022 р. Ґрунтуючись на використанні вдосконаленої нелінійної авторегресійної методології плавного переходу (STAR), як оптимальний інструментарій дослідження вибрано логістичну модель STAR (LSTAR), що дало змогу вийти за межі традиційного лінійного аналізу. Завдяки плавному переходу між двома різними режимами модель успішно фіксує динаміку економічного зростання з оцінками, які засвідчують, що ці переходи відбуваються швидко. Головним результатом є виявлення неоднорідного зв'язку: шоки в індексі використання Інтернету мають асиметричний вплив на економічне зростання, за якого позитивні й негативні зміни справляють непропорційний вплив. Крім того, аналіз показує, що використання Інтернету є більш потужним і вагомим фактором зростання порівняно з ширшим індексом ІКТ, що підкреслює першорядну важливість підключення до Інтернету в цифровому економічному ландшафті Алжиру. Здійснене емпіричне дослідження цих нелінійних зв'язків допомагає заповнити прогалину в науковому дискурсі. Істотне значення роботи полягає в інноваційному методологічному підході, зосередженості на актуальній темі цифрової трансформації та очевидній важливості для розроблення політики. Отримані результати базуються на фактах і вирізняються великою практичною корисністю, надаючи цінну інформацію для розробників політики в Алжирі та інших подібних країнах, що розвиваються. Отже, ці результати стратегічно орієнтовані на обґрунтування і формування ефективних стратегій і політик, спрямованих на використання цифрових інструментів з особливим акцентом на поліпшення доступу й підвищення рівня охоплення Інтернетом, що в кінцевому підсумку сприятиме сталому і стійкому економічному розвитку.