ПРОБЛЕМИ МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ РОЗРАХУНКУ РІВНЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ ТА ЇЇ РЕГІОНІВ - ЄРМАКОВА, Ольга; ШЕРШУН, Ольга; СОКОЛЮК, Катерина (Економіка України, 2026)
Досліджено проблеми методичного забезпечення оцінювання рівня економічної безпеки України та її регіонів у контексті сучасних воєнних і поствоєнних викликів. Формування сучасної методики оцінювання економічної безпеки є важливим елементом забезпечення системного, науково обґрунтованого й адаптивного управління економічними ризиками на національному і регіональному рівнях. Виявлено ключові недоліки чинних підходів до вимірювання економічної безпеки і формування науково обґрунтованих напрямів удосконалення методичного інструментарію. Показано, що скасування Методичних рекомендацій 2013 р. без упровадження якісно нової методики створило методологічний вакуум, який ускладнює формування державної політики і моніторинг ризиків. Визначено основні структурні проблеми чинних підходів: використання застарілих порогових значень, відсутність регіонального виміру, неврахування екологічних і соціально-демографічних чинників, фрагментація статистичної інформації між інституціями. Проаналізовано недоліки звуженого формату моніторингу економічної стійкості, який не забезпечує комплексної оцінки секторних і регіональних ризиків. На основі проведеного аналізу сформовано напрями модернізації методичного забезпечення: регіоналізація оцінювання; інтеграція екологічних індикаторів у систему економічної безпеки; створення єдиної цифрової інформаційної платформи для збирання й обробки статистичних даних; застосування адаптивних, динамічних і прогнозних порогових значень; запровадження інституційного механізму регулярного перегляду й оновлення методики. Підкреслено, що комплексне врахування цих напрямів є необхідною умовою формування сучасної, науково обґрунтованої системи моніторингу економічної безпеки, здатної забезпечити ефективне стратегічне планування, раннє виявлення кризових тенденцій і підвищення економічної стійкості держави та регіонів у довгостроковій перспективі.