ДО ПРОБЛЕМ ВІДТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО КАПІТАЛУ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНО-ЛОКАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ: ПРО НАЦІОНАЛЬНУ СКЛАДОВУ ПРОДУКТИВНОГО І ТОВАРНОГО КАПІТАЛУ УКРАЇНИ - ТАРАСЕВИЧ, Віктор (Економіка України, 2026)
Розглянуто низку актуальних проблем відтворення національного капіталу в умовах глобально-локальних викликів. Окреслено дослідницькі межі ортодоксальних моделей бізнес-циклу, економічного зростання, загальної рівноваги і «витрати-випуск», зокрема, їх зосередженість на емпіричній і прикладній проблематиці й певна відстороненість від фундаментального теоретичного аналізу. Актуалізовано теорію відтворення продуктивного, товарного і суспільного капіталу в контексті конкретно-історичного стану національної економіки. Увагу акцентовано на: а) причинах порівняно низької будови національного продуктивного капіталу, погіршення якісного складу основного капіталу (витоки й вилучення з кругообороту капіталу, девіантні конкурентні дії іноземного капіталу, порівняно низький рівень професійності вітчизняних підприємців тощо); б) небезпечній тенденції денаціоналізації капіталу країни і способах трансформації національного привласнення в іноземне, асиміляції кругооборотом іноземного капіталу кругообороту національного капіталу як важливих причин гальмування і мутації промислового циклу національного капіталу; в) диспропорціях у співвідношенні: вартості річного продукту суспільного капіталу й обсягу грошової маси; виробництва і споживання предметів розкоші й звичайних предметів споживання; реальної заробітної плати найманих робітників і вартості їх робочої сили, а також г) впливі зазначених диспропорцій на відтворення індивідуального і суспільного капіталу. Запропоновано рекомендації щодо прискореного розширеного відтворення національного капіталу, його внутрішньої та зовнішньої експансії (націоналізація держави і помірна державна капіталізація економіки, каналізація джерел розширеного відтворення, вирощування критичної маси національних чемпіонів, перехід до мобілізаційно-ліберальної економічної політики, розробка і реалізація державної програми розвитку національного капіталу тощо).