СПРОЩЕНА СИСТЕМА БУХГАЛТЕРСЬКОГО ОБЛІКУ Й ОПОДАТКУВАННЯ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ І ПОВОЄННОЇ ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ - НОВІКОВ, Вадим (Економіка України, 2026)
Розглянуто роль малого підприємництва в забезпеченні соціально-економічної стабільності України в умовах воєнного стану і в період повоєнної відбудови. Визначено, що ключовою проблемою для держави залишається соціальне забезпечення широких верств населення, яке потребує значних бюджетних витрат. У цих умовах мале підприємництво постає як дієвий інструмент створення робочих місць, залучення громадян до самозайнятості й зниження навантаження на соціальну частину бюджету. Проаналізовано підходи науковців і практиків до організації системи соціального забезпечення, розглянуто їх можливу адаптацію в українських реаліях, зокрема, шляхом створення умов для самозабезпечення громадян і розвитку підприємницької ініціативи. Узагальнено сучасні наукові дослідження, які підтверджують значний внесок малого бізнесу у формування ВВП, забезпечення зайнятості й податкових надходжень. Особливу увагу приділено проблемам бухгалтерського обліку і оподаткування малих підприємств у нинішніх умовах. Виокремлено основні бар’єри їх діяльності: обмеженість фінансових і людських ресурсів, низький рівень технологічності, складність взаємодії з органами державної влади. Доведено необхідність спрощення процедур обліку і адміністрування, відмови від малоефективних заходів фіскалізації, а також потреба у створенні гнучкої системи оподаткування. Запропоновано напрями вдосконалення обліково-податкової політики: делегування частини функцій приватним інституціям, інтеграція державних баз даних, запровадження податкових канікул для новостворених підприємств, розширення прав на використання простої бухгалтерії, удосконалення підходів до інвентаризації і звітності. Акцентовано на доцільності використання цифрових технологій і штучного інтелекту для автоматизації обліку і формування індивідуалізованої звітності. Результати дослідження підтверджують, що розвиток малого підприємництва здатен стати ключовим чинником соціально-економічної стабільності в умовах воєнного стану, сприяти відновленню економіки і зниженню соціального напруження в українському суспільстві в період повоєнної відбудови.