ПОЗАЕКОНОМІЧНІ ЧИННИКИ МІЖНАРОДНОГО РУХУ КАПІТАЛУ В УМОВАХ СУЧАСНОГО СВІТОВОГО РОЗВИТКУ - ПЛОТНІКОВ, Олексій (Економіка України, 2026)
Досліджено чинники міжнародного руху капіталу, акцентовано на їх позаекономічних складових. Визначено, що позаекономічні чинники впливу на рух капіталу мають наповнення, яке виходить з політичних, військових, кліматичних та інших, на перший погляд не пов’язаних з економікою, сфер, особливо якщо розглядати економічний сектор на рівні окремої країни. Разом з тим історичний досвід показує, що позаекономічні фактори впливають на міжнародний рух капіталу не менше, ніж економічні. Позаекономічні фактори також можна охарактеризувати як украй несподівані й непередбачувані будь-якими прогнозами. Окреслено особливості міжнародного руху капіталу в умовах сучасного світового розвитку. Традиційними позаекономічними факторами виступають події, що пов’язані з природними лихами, які, безумовно, впливають на економічну сферу. До позаекономічних факторів відносяться події сфери охорони здоров’я, які вкрай негативно впливають не лише на розвиток економіки, а й на все людство в цілому. Ідеться про пандемію коронавірусу, яка вибухнула несподівано і призвела до відчутних збитків і зміни розстановки економічних сил у світі. Війна як позаекономічний чинник міжнародного руху капіталу спричинила збільшення надходження міжнародного капіталу в Україну, але таке надходження має характер зовнішніх джерел фінансування в основному державного бюджету України у формі кредитів і грантів. Розглянуто деякі аспекти участі іноземного капіталу в повоєнній відбудові української економіки, зокрема, питання іноземної допомоги у формуванні дохідної частини державного бюджету, санкційна політика проти країни-агресорки і контроль за юридичною чистотою ресурсів, які надходитимуть у післявоєнний період.