ДО ПРОБЛЕМ ВІДТВОРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО КАПІТАЛУ В УМОВАХ ГЛОБАЛЬНО-ЛОКАЛЬНИХ ВИКЛИКІВ: ПРО НАЦІОНАЛЬНУ СКЛАДОВУ СУСПІЛЬНОГО І ГРОШОВОГО КАПІТАЛУ УКРАЇНИ - ТАРАСЕВИЧ, Віктор (Економіка України, 2026)
Розглянуто низку актуальних проблем відтворення національного капіталу в умовах глобально-локальних викликів. Визначено відмінні якісні характеристики національного, національно-іноземного, іноземно-національного та іноземного капіталу. Оцінено частку і роль національної та іноземної складових у суспільному капіталі й товарному обігу України. Констатовано, що в умовах надлишкової відкритості національної економіки і жорсткої конкуренції на власній території з іноземним і транснаціональним капіталом національний індивідуальний, у тому числі державно-приватний, капітал практично втратив контроль над ключовими ресурсами країни, не зміг запобігти закриттю багатьох конкурентоспроможних промислових підприємств, зокрема, і оборонного значення, не підтримує належним чином конкурентоспроможність вітчизняної науки і освіти, отже, не забезпечує власного імперативного домінування над іноземним і транснаціональним капіталом. Охарактеризовано кругооборот і оборот грошового капіталу в національній економіці. Акцентовано увагу: а) на джерелах розширеного відтворення національного промислового капіталу: трудові доходи фізичних осіб-підприємців, прибуток підприємств, природна рента, амортизаційні відрахування, недоплачена заробітна плата найманих робітників, кредити, прямі іноземні інвестиції, приватні перекази з-за кордону; б) на постійних і тимчасових витоках з них: резервний грошовий фонд, надлишкове споживання предметів розкоші, спекулятивні операції, потенційний (вільний) і прихований грошовий капітал. Доведено, що імперативною передумовою забезпечення впевненого домінування національного капіталу є розширене відтворення національного продуктивного і товарного капіталу на основі ефективного використання, перш за все, внутрішніх джерел і запобігання невиправданим витокам з них. Зазначена проблематика вимагає спеціальних досліджень.