ОСОБЛИВОСТІ СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - ЛІТИНСЬКА, Валентина (Економіка України, 2023)
На сучасному етапі розвитку українського суспільства великого значення набуває соціальна політика держави, яка охоплює різні сфери життєдіяльності людей, зокрема, і соціальну. З огляду на це, дуже важливим є вдосконалення теоретичних і практичних засад соціальної політики. Обґрунтовано особливості соціальної політики України в умовах воєнного стану, а саме: запропоновано авторське тлумачення поняття «соціальна політика»; визначено мету, цілі, суб’єкт і об’єкт соціальної політики в умовах воєнного стану; проаналізовано існуючі завдання соціальної політики й окреслено сучасні завдання, які б відповідали умовам сьогодення; розглянуто основні іноземні моделі соціальної політики і запропоновано найбільш вдалу, на наш погляд, для української економіки; досліджено динаміку основних показників державних соціальних гарантій; наведено напрями реалізації соціальної політики, які сьогодні є актуальними. Запропоновано розглядати поняття «соціальна політика» як діяльність держави і суспільства з метою визначення й задоволення потреб та інтересів громадян і соціальних груп нашої держави. Для більш чіткого розуміння основних категорій державних соціальних гарантій проаналізовано динаміку основних показників соціально-економічного становища України з січня 2021 р. по жовтень 2022 р. Запропоновано такі актуальні напрями розвитку ефективної соціальної політики в сучасних умовах війни: підтримка добробуту українських родин, необхідність максимального стимулювання виходу на ринок праці людей, які отримують соціальну допомогу від держави; мікрокредитування для відкриття власного бізнесу; подолання бідності; тощо. Показано, що соціальна політика повинна спрямовуватися на забезпечення добробуту громадян через надання їм можливості отримати необхідні матеріальні, культурні й духовні блага.