УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РЕСУРСАМИ ДЕРЖАВИ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - РАДІОНОВ, Юрій (Економіка України, 2023)
Проаналізовано прийняті в умовах воєнного стану законодавчі, нормативно-правові акти, що регулюють питання наповнення бюджетів і використання фінансових ресурсів. Встановлено, що у вересні порівняно з березнем 2022 р. дефіцит по зведеному і державному бюджетах зріс у декілька разів. Аналіз джерел і структури видів находжень і напрямів витрачання видатків державного і місцевих бюджетів за дев’ять місяців 2022 р. за галузями, у тому числі в розрізі бюджетних програм, показав, що найбільше видатків державного бюджету здійснено на потреби обороноздатності країни, соціальне забезпечення населення, реалізацію державою своїх основних функцій, зокрема, щодо підтримання громадського порядку, безпеки і виконання повноважень судової гілки влади. На місцеві бюджети покладено забезпечення проведення освітнього процесу та фінансування всього житлово-комунального господарства країни. Для суттєвого підвищення ефективності й результативності використання фінансових ресурсів держави запропоновано впроваджувати нові методолого-організаційні підходи в управлінні бюджетними видатками. Зазначено, що в умовах війни не можна оперувати старими організаційними формами, методологічними підходами, які не лише не відповідають вимогам ринкових відносин, у тому числі щодо забезпечення ефективності управління і використання фінансових ресурсів, а й залишаються чинником небезпеки, деформації виконання завдань усієї системи державного управління. У цій ситуації з’являється можливість розпочати реформування, застосувати дієвіші методи, принципи, способи методолого-організаційного забезпечення діяльності кожної бюджетної, і не тільки, установи чи організації. Це стосується як головного розпорядника бюджетних коштів, так і розпорядника нижчого рівня, одержувачів бюджетних коштів, тобто від міністерства до будь-якої іншої установи чи організації з метою проєктування нової організаційної системи управління на основі системного підходу до управління й використання видатків бюджету для підвищення ефективності використання фінансових ресурсів, покращення результативності фінансово-бюджетної та економічної політики держави.