ЛЮДСЬКИЙ І СОЦІАЛЬНИЙ КАПІТАЛ УКРАЇНИ В ПЕРІОД ЇЇ ПІСЛЯВОЄННОГО ВІДНОВЛЕННЯ - ОНИЩЕНКО, Володимир (Економіка України, 2023)
Розпочата РФ війна проти України має цивілізаційний характер, є протистоянням між європейською і євразійською цивілізаціями. Війна спричинила поштовх до глобальних змін у світовому геополітичному і геоекономічному порядку. Світ стає двополярним – США і Китай очолять свої полюси, які віддзеркалюють демократію й автократію. Щоб зайняти в цьому новому світі гідне місце, Україна повинна відродитись у європейській якості свого політичного, соціального і економічного життя. Визначено, що економічне відродження потребує в першу чергу відтворення людського і соціального капіталу країни, адекватного європейським цінностям. Обґрунтовано культурний феномен нації як основу їх відтворення. У формуванні якісного людського і соціального капіталу вирішальне значення має освіта як складова національної культури. Проаналізовано стан сфери вищої і професійної освіти, визначено основні напрями її реформування в контексті повоєнної розбудови держави. Констатовано, що Україна повинна активно відтворювати свій соціальний капітал як здатність громадян до колективних дій заради досягнення спільної мети – вступу до ЄС і НАТО. Для цього державою мають бути створені умови для формування високого рівня довіри як між громадянами, так і громадян до державних структур. Обґрунтовано, що для цього потрібна нові структура і зміст державного управління, головним у якому має стати мінімально можливий рівень централізованого прийняття рішень і управління їх втіленням. Доведено важливість інформаційної політики для стимулювання відродження України, метою якої має бути переконання світу, що Україна є потенційно важливим суб’єктом міжнародних економічних і політичних відносин.