АКТУАРНА ДІЯЛЬНІСТЬ У СФЕРІ СТРАХУВАННЯ: МОДЕЛІ ЗАСТОСУВАННЯ ГЕНЕТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ ДЛЯ СТРАХУВАННЯ ЖИТТЯ І СТРАХУВАННЯ НА ВИПАДОК ХВОРОБИ - АРИЧ, Михайло (Економіка України, 2025)
Визначено й описано моделі застосування генетичної інформації у контексті здійснення актуарної діяльності у сфері страхування ризиків, пов’язаних з життям і здоров’ям людини, обґрунтовано актуарну значимість видів генетичної інформації, яка визначально впливає на особливості оцінки страхових ризиків і/або встановлення будь-яких інших умов договорів страхування життя і страхування на випадок хвороби. Розподілено способи застосування генетичної інформації під час актуарної діяльності на відповідні моделі залежно від видів страхування і видів генетичної інформації, що використовується як для оцінювання страхових ризиків, так і в цілому для актуарної діяльності у сфері страхування. Показано, що в більшості описаних моделей генетична інформація про ймовірність виникнення захворювання застосовується саме для сфери страхування на випадок хвороби. Визначено, що для страхових компаній у контексті проведення актуарної діяльності одним з основних видів генетичної інформації є, по-перше, результати генетичних аналізів (у тому числі щодо носійства певного гена чи наявності генетичної мутації, наприклад, у генах APKD1, APKD2, BRACA1, BRACA2; наявність гена PSEN1), і, по-друге, сімейна медична історія заявника на страхування. Досліджено й описано актуарну значимість генетичної інформації про ймовірність розвитку захворювань під час оцінювання страхових ризиків і/або встановлення будь-яких інших умов страхового договору. Показано, що одним з головних факторів зростання страхових премій для заявника страхування ризиків, пов’язаних з життям і здоров’ям, є поінформованість страхової компанії щодо даних про підвищений генетичний ризик розвитку в заявника на страхування відповідного захворювання.