ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ФІНАНСУВАННЯ СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА: RWA-ТОКЕНИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ЗАЛУЧЕННЯ КАПІТАЛУ - РЯБОКІНЬ, Марина; КОТУХ, Євген (Економіка України, 2025)
Досліджено потенціал упровадження токенізації реальних активів (RWA-токенізації) як інноваційного інструменту залучення капіталу для фінансування сільського господарства в Україні. У сучасних умовах агросектор стикається з низкою фінансових викликів, включаючи обмежений доступ до банківських кредитів, високу вартість фінансування і недостатню ліквідність активів. У цьому контексті RWA-токенізація постає перспективним механізмом для подолання цих проблем. Аналіз світового досвіду довів, що токенізація активів, таких як сільськогосподарські угіддя, техніка, врожай і тваринництво, може значно розширити фінансові можливості агровиробників, що сприятиме залученню альтернативних джерел фінансування, у тому числі через краудфандинг, децентралізовані фінансові платформи (DeFi) та міжнародні інвестиційні фонди. Використання блокчейн-технологій і смарт-контрактів забезпечує автоматизацію угод, зменшення трансакційних витрат і підвищення прозорості фінансових операцій, що посилюватиме довіру інвесторів до українського аграрного ринку. Представлено базову схему процесу токенізації аграрних активів, визначено основні категорії токенізованих активів і проаналізовано ключові виклики, пов’язані з імплементацією даної технології. Зокрема, наголошено на необхідності розробки ефективного регуляторного середовища, забезпечення правового захисту інвесторів і впровадження дієвих механізмів управління ризиками. Запропоновано практичні рекомендації щодо інтеграції RWA-токенізації в український агросектор. Зазначено, що для успішного впровадження технології потрібні державна підтримка, залучення профільних фінансових установ і створення інфраструктури для цифрових аграрних активів. Підтверджено, що впровадження RWA-токенізації може стати важливим кроком у цифровій трансформації агросектору, сприяти залученню інвестицій, підвищенню конкурентоспроможності сектору та його стійкості в умовах глобальних економічних викликів.