ЄВРОПЕЙСЬКА СТРАТЕГІЯ ЕКОЛОГІЗАЦІЇ ТРАНСПОРТУ: ЛОГІКА НОРМАТИВНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - НИКИФОРУК, Олена; ІЛЬЧЕНКО, Світлана (Економіка України, 2025)
В умовах реалізації Україною положень Європейського зеленого курсу екологізація транспортно-логістичних систем визначається як пріоритетний напрям досягнення кліматичної нейтральності. У цьому контексті здійснено комплексний аналіз логіки нормативного забезпечення стратегії екологізації транспорту в ЄС – від концептуальних документів (Європейської зеленої угоди, Стратегії сталої та розумної мобільності) до конкретних регламентів і директив, що регулюють скорочення викидів СО2, фінансування зелених проєктів, розвиток інфраструктури і механізмів економічного стимулювання екологічного переходу. Особливу увагу приділено змістовому наповненню таких актів ЄС, як Регламенти 2019/631, 2019/1242, 2020/852 і 2023/1805, а також нормативам TEN-T і фінансовому інструменту CEF. Обґрунтовано, що дані нормативно-правові акти не лише визначають орієнтири для держав – членів ЄС, а й формують уніфіковані рамки для оцінювання сталості транспортних проєктів, модернізації інфраструктури, системи оподаткування і кліматичного моніторингу. Проаналізовано можливості та виклики імплементації зазначених регламентів і директив у правову систему й управлінську практику України. З урахуванням сучасного статусу держави як учасниці TEN-T і стратегічного курсу на адаптацію до європейського законодавства, наголошено на необхідності гармонізації технічних стандартів, запровадження національної таксономії сталих транспортних проєктів, цифровізації процесів контролю за викидами і формування механізмів внутрішньої інтерналізації екологічних витрат. Підкреслено, що адаптація ключових елементів європейської стратегії екологізації транспорту в українських умовах є не лише зобов’язанням у межах Угоди про асоціацію з ЄС, а й критично важливим напрямом для формування сучасної, кліматично орієнтованої транспортної політики. Такий підхід має визначальне значення для повоєнного відновлення, підвищення конкурентоспроможності логістичних коридорів України і забезпечення екологічної безпеки.