ІНТЕГРАЦІЯ ТЕХНОЛОГІЙ ВЕЛИКИХ ДАНИХ І ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В ЦИФРОВІЙ ЕКОСИСТЕМІ СУСПІЛЬСТВА: ВІД КОНЦЕПЦІЇ ДО ВПРОВАДЖЕННЯ В ОФІЦІЙНУ СТАТИСТИКУ - ОСАУЛЕНКО, Олександр; ГОРОБЕЦЬ, Олена (Економіка України, 2025)
Представлено всебічний концептуальний і емпіричний аналіз інтеграції технологій великих даних, штучного інтелекту і нейронних мереж у цифрову екосистему сучасного суспільства. Сформульовано концепцію динамічної циклічної взаємодії між суспільством, процесами продукування даних, алгоритмічною обробкою інформації і поведінковою трансформацією, з акцентом на механізми зворотного зв’язку, які дедалі суттєвіше впливають на ухвалення рішень як на індивідуальному, так і на інституційному рівнях. Уперше запропоновано циклічну модель «соціум – великі дані – ШІ – соціум», яка формує підґрунтя для переосмислення ролі людини одночасно як джерела, об’єкта, так і бенефіціара цифрових процесів, що розгортаються в реальному часі. Розглянуто ієрархічну архітектуру технологій штучного інтелекту – від машинного навчання до глибинних нейронних мереж, з акцентуванням на їх синергію, зумовлену доступністю великомасштабних, гетерогенних наборів даних, що уможливлює більш точне, контекстуалізоване ухвалення рішень. Здійснено системний огляд напрямів практичного використання цих технологій у сферах охорони здоров’я, освіти, цифрової безпеки, виробничих процесів і міського управління, з наголосом на міждисциплінарному характері впровадження. Окремо акцентовано на потенціалі штучного інтелекту в модернізації офіційної статистики, зокрема на переході від традиційних до адаптивних, оперативних і потокових підходів до збирання, обробки й аналізу даних у межах концепції smart-статистики. Визначено ключові структурні, етичні й правові виклики, що постають перед Україною на цьому шляху. Запропоновано стратегічну «дорожню карту» формування стійкої статистичної екосистеми, яка передбачає правову гармонізацію, реалізацію пілотних проєктів, міжсекторальну кооперацію і розвиток цифрових компетентностей.