ВПЛИВ ІТ-СЕКТОРУ НА НАЦІОНАЛЬНУ ЕКОНОМІКУ: ПРИКЛАДНИЙ АСПЕКТ - РАДІОНОВА, Ірина; АКУЛОВ, Олексій (Економіка України, 2025)
Розкрито прикладний аспект дослідження впливу ІТ-сектору на національну економіку, наведено результати оцінювання цього впливу. Обґрунтовано необхідність знаходження тих секторів, які можуть виконувати роль драйверів української економіки. З огляду на стійкість ІТ-сектору в умовах економічної невизначеності воєнного часу та його високу динаміку, нині він реально виконує роль рушія української економіки. Порівняння частки українського ІТ-сектору в доданій вартості всієї економіки з аналогічними показниками в інших країнах Європи дає підстави для позитивних висновків, що відмінність України від деяких інших більш розвинутих європейських країн за показником частки в доданій вартості є незначною. Вплив ІТ-сектору на економіку оцінено на основі «аналізу витрати-випуск», застосування якого дало можливість визначити мультиплікатор впливу змін створеної в ІТ-секторі доданої вартості на загальну додану вартість в українській економіці. Встановлено, що значення мультиплікатора, який ураховував і прямі, і непрямі впливи ІТ-сектору на інші види діяльності, є позитивним і досить високим, що свідчить про потужний економічний ефект цього сектору. На основі регресійного аналізу визначено ще один мультиплікатор впливу ІТ-сектору – мультиплікатор змін доданої вартості за змін проміжного споживання продукції ІТ-сектору в інших секторах української економіки. Встановлено, що зростання такого споживання супроводжується позитивним і стабільним приростом загальної доданої вартості. Обґрунтовано, що ІТ-сектор української економіки робить економічне зростання ендогенним, виконуючи при цьому роль так званого «креативного сектору».