ВІДДАЮЧИ ШАНУ ЗНАНОМУ ВЧЕНОМУ-ЕКОНОМІСТУ - Редакція (Економіка України, 2023)
12 березня 2023 року на 86-му році пішов з життя член-кореспондент НАН України Володимир Савчук. Відомий учений-економіст, заслужений діяч науки і техніки України, доктор економічних наук, професор, член-кореспондент НАН України Володимир Савчук народився 14 січня 1938 р. У 1960 р. закінчив Київський державний університет ім. Т.Г. Шевченка і відтоді працював у Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана на посаді завідувача кафедри політичної економії, а згодом –– проректора з наукової роботи (1986––2013 рр.). Володимир Савчук вивчав проблеми світогосподарських зв’язків, зокрема міжнародного поділу праці, руху капіталів і товарів, умов торгівлі й нееквівалентного обміну, енергетичної та продовольчої безпеки; питання економічної теорії, передусім місця і співвідношення її складових, інноваційних та інвестиційних теорій, ринкових перетворень, інституціональних зрушень, формування й розвитку середнього класу тощо. Одним з наукових його здобутків стало розроблення цілісної концепції кризи системи світогосподарських зв’язків між промислово розвинутими державами і країнами, що розвиваються. У її межах він виявив політико-економічну природу і дослідив основні форми прояву. У науковому доробку Володимира Савчука –– понад 130 опублікованих праць. Володимир Савчук був визнаним у нашій країні фахівцем у сфері економічної теорії та світогосподарських відносин, засновником власної наукової школи. Він підготував 15 докторів і велику кількість кандидатів економічних наук. Пішов із життя видатний український учений, знаний представник вітчизняної економічної науки, талановитий організатор і наставник, людина високого професіоналізму і працелюбності. Вічна йому пам’ять…