КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ПЛАТЕЖІВ ЗА ЕКОСИСТЕМНІ БЛАГА: НАУКОВИЙ ПОШУК НОВИХ ІНСТРУМЕНТІВ ЕКОЛОГІЧНОЇ КОМПЕНСАЦІЇ У ПОВОЄННИЙ ПЕРІОД - ВЕКЛИЧ, Оксана (Економіка України, 2023)
Уперше репрезентовано концепт платежів за екосистемні блага як загальнонаукову модель, що відображає процес економічного форматування в грошові еквіваленти цінності продуктів (товарів, ресурсів) і послуг, які генеруються екосистемними активами, утворюючи їх дохідний внесок у людський добробут. Зокрема, послідовно висвітлено теоретико-методологічні засади формування концепту платежів за екосистемні блага; розкрито змістовне наповнення цих платежів як цілісного структурно-функціонального комплексу новітніх монетарних інструментів механізму екологічної компенсації, нині сформованого в зарубіжних практиках фінансування природовідтворювальних заходів. Показано, що основними інструментами (елементами) платежів за екосистемні блага є: прямі платежі (виплати) за надання, споживання, користування екосистемними функціями, продуктами (товарами, ресурсами) і послугами, що генеруються екосистемами; виплати за пріоритетне надання (заміщення) певних видів екосистемних благ; субсидії для підтримання продуктивного стану екосистем їх власниками («продавцями»), у тому числі через спеціально створені накопичувальні фінансові фонди; пільгове оподаткування природоохоронних і природовідновлювальних заходів власників («продавців») благ, що генеруються належними їм територіальними екосистемами; компенсаційні виплати за відшкодування збитків від детеріорації стану, якості екосистем і продукування ними екосистемних благ. Наведено приклад реалізації платежів за надання екосистемних послуг з регулювання клімату типу PES/REDD у рамках пілотного проєкту в Сполучених Штатах Мексики, який переконливо демонструє, що саме в такий спосіб –– через запровадження цих інструментів механізму екологічної компенсації –– досягається узгодження конфліктів інтересів між різними групами стейкхолдерів щодо постачання, споживання і користування екосистемними благами, що сприяє подальшому спрямуванню їх інтересів на попередження втрати послуг екосистем, якісного стану довкілля. Показано еколого-економічну значущість розроблення концептуальної моделі платежів за екосистемні блага; доведено нагальність опрацювання й започаткування організаційних заходів вищого управлінського рівня щодо запровадження цього інструментарію механізму екологічної компенсації в українську інституціонально-регуляторну базу природокористування в повоєнному періоді.