ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПУБЛІЧНИХ ВИТРАТ У ПЕРІОД ВІЙНИ - КУДРЯШОВ, Василь (Економіка України, 2023)
Широкомасштабна агресія РФ проти України завдала таких уражень фінансовій системі, що забезпечення критичних потреб опинилося під загрозою. Постала необхідність у перегляді підходів до управління державними видатками, а також їх фінансовим забезпеченням. У період війни обсяги публічних витрат різко збільшилися, а доходи зменшилися. Такі зміни потребували впровадження принципово нових підходів до управління витратами і мобілізації ресурсів за умови дотримання принципів фіскальної стійкості. Проведено аналіз особливостей фінансового забезпечення публічних витрат в Україні в період війни і застосування заходів його покращення з використанням таких методів дослідження, як історичний, логічний, абстракції, опису, узагальнення, порівняння, групування, аналізу, синтезу. Відзначено збільшення бюджетного дефіциту далеко за межі, встановлені фіскальними правилами, що діяли до війни. Для його покриття було розширено розміщення запозичень на внутрішньому ринку. Через ускладнення доступу до міжнародного ринку ресурси стали надходити в рамках допомоги від зарубіжних партнерів. Внесення змін до управління державними фінансами в період війни дозволило утримати їх критичний рівень і фінансову стійкість. Державні боргові зобов’язання розміщувалися переважно на довгострокові терміни, не було допущено різкого зростання їх дохідності. Зовнішні запозичення залучалися від іноземних партнерів на пільгових умовах. Визначено заходи щодо покращення фінансового забезпечення публічних витрат у період війни і подолання її наслідків: зниження показників дефіциту державного бюджету шляхом збільшення покриття видатків доходами; регламентування застосування фіскальних правил у період війни; обмеження монетарного фінансування; зменшення обсягів державного ресурсу для фінансування дефіциту бюджету; зміцнення контролю з боку громадських організацій за використанням мобілізованого з усіх джерел ресурсу для фінансового забезпечення публічних витрат.