КОНЦЕПЦІЯ СОЦІАЛЬНОГО РИНКОВОГО ГОСПОДАРСТВА В ПОВОЄННОМУ ВІДНОВЛЕННІ УКРАЇНИ - ЗВЄРЯКОВ, Михайло (Економіка України, 2023)
Досліджено концептуальні основи соціального ринкового господарства, яке ґрунтується на неоліберальній течії наукової думки, що була успішно реалізована в процесі повоєнного відродження Німеччини. Визначено, що створені за період реформ економічні, правові й соціальні інститути, які забезпечили успішний повоєнний розвиток ФРН, стали результатом реалізації на практиці концепції соціального ринкового господарства. Систематизовано методологічні й теоретичні основи неоліберального вчення –– теорії конкурентного порядку, а також основних принципів теорії соціального ринкового господарства. Розкрито зміст поняття «господарський порядок», яке включає такі застереження: по-перше, найбільш сприятливі умови підприємницької діяльності не виникають спонтанно, а по-друге, щоб його елементи склалися в систему, потрібні державні зусилля, які б упорядкували правила на ринку. Показано, що концепція соціального ринкового господарства являє собою сукупність взаємопов’язаних принципів. Надано характеристику кожного з них. Доведено, що теоретичні напрацювання неолібералізму і концепції соціального ринкового господарства можуть бути використані при розробці стратегії повоєнної відбудови української економіки. Показано, що, незважаючи на те, що Україна конституційно закріпила модель соціально орієнтованої економіки, реформи не здійснювалися в інтересах більшості населення, тобто не були практичною формою реалізації концепції соціального ринкового господарства. Успішне повоєнне відновлення української економіки можливе шляхом імплементації концепції соціального ринкового господарства з урахуванням історичних особливостей її розвитку. Зазначено, що тільки науково обґрунтована економічна політика, яка врахує досвід успішних країн, з використанням комплексного підходу до вирішення економічних проблеми і послідовним їх здійсненням на основі соціально спрямованих заходів, може вивести Україну на цивілізований шлях розвитку.