КОНДИЦІОНАЛЬНІСТЬ ПІДТРИМКИ ФЕРМЕРІВ У РАМКАХ САП ЄС: ЗМІНИ І УРОКИ ДЛЯ УКРАЇНИ - ПОПОВА, Ольга (Економіка України, 2025)
Сутність кондиціональності / умовності при наданні фінансової підтримки фермерам у рамках САП ЄС полягає в тому, що кошти з фондів САП (зокрема, прямі платежі на гектар землі) надають лише за дотримання визначених умов: законодавчих вимог до управління (Statutory management requirements – SMR), стандартів належних сільськогосподарських і екологічних умов (Good agricultural and environmental condition – GAEC) і вимог щодо належних умов життя й праці сільгосппрацівників. Такий підхід підтримки фермерів «у пакеті» приносить подвійний виграш: надана одиниця коштів забезпечує соціально-економічний (як підтримка їх доходів) і еколого-кліматичний (запровадження ними в аграрну практику відповідних заходів) ефект. У 2024 р. через війну в Україні та протести фермерів у ЄС унормовано відступи від більшості стандартів GAEC. Проведена порівняльна оцінка відповідності показала, що норми чинних правових актів України частково відповідають визначеним стандартам GAEC ЄС (на 2023–2027 рр. – дев’ять). Також виявлено прогалини щодо чотирьох, які стосуються утримання постійних пасовищ, мінімального ґрунтового покриву в найбільш чутливі періоди, підтримання непродуктивних функцій сільгоспугідь для покращення біорізноманіття. Обґрунтовані пропозиції щодо інституційно-правового внормування кондиціональності за підтримки вітчизняних сільгоспвиробників сприятимуть поширенню еколого-кліматичних практик у національному сільському господарстві. Доцільно внормувати підхід кондиціональності надання бюджетної підтримки сільгоспвиробникам, для чого слід установити стандарти належних сільськогосподарських і екологічних умов, яких мають дотримуватися сільгоспвиробники, що прагнуть одержувати кошти за будь-якими державними програмами. Визначені пріоритетні стандарти GAEC, наприклад зменшення деградації ґрунту, дотримання сівозміни, забезпечення мінімального ґрунтового покриву, також мають стати компонентою секторальних проєктів повоєнного відновлення аграрного сектору економіки. При цьому доцільно продовжувати цілеспрямовану роботу в контексті впровадження всіх стандартів GAEC, а також екосхем, які пріоритезують у рамках САП ЄС.