РИЗИКИ І ВИКЛИКИ ПРОДУКТИВНОЇ СПРОМОЖНОСТІ ЕКОНОМІКИ РЕГІОНІВ: ПРОСТОРОВИЙ ВИМІР - ЛИСЯК, Наталія; КАРИЙ, Олег (Економіка України, 2025)
Розвинуто поняття «продуктивна спроможність економіки регіону», що підкреслює багатовимірність явища, його залежність від різних чинників і проявляється в багатьох сферах економіки. Продуктивна спроможність розглядається як здатність регіону або економічної системи використовувати свої ресурси ефективно для досягнення максимальної продуктивності й забезпечення розширення свого виробничого потенціалу. Серед багатьох чинників особливу роль відіграють просторові, оскільки процеси, що відбуваються в регіонах, мають просторове вираження. Урахування цих чинників під час оцінки продуктивної спроможності регіону сприяє глибшому розумінню механізмів використання простору як інструменту підвищення економічної ефективності. Продуктивна спроможність значною мірою залежить від концентрації економічної діяльності, агломераційних ефектів, ресурсного забезпечення, сприятливих умов розміщення, рівня розвитку інфраструктури та якості управління. Сукупність цих чинників формує передумови для ефективного функціонування регіональної економіки, розвитку виробництва з високою доданою вартістю, інфраструктурного розширення та залучення комерційних інвестицій. Водночас існують і фактори, які можуть суттєво обмежувати або знижувати продуктивну спроможність економіки регіону, – адміністративна фрагментація, корупція, обмеженість ресурсів і «розриви економічного простору. Зниження продуктивної спроможності є наслідком низки несприятливих умов і ситуацій, а саме: змін у системі розселення регіонів, логістичних бар’єрів, поглиблення інституційного «розриву» в системі стратегічної документації, що розробляється для розвитку територій, руйнування критичної інфраструктури і замінування території, деіндустріалізація і зниження концентрації економічного потенціалу регіонів, диспропорційність і просторова нерівномірність інвестицій, що вкладаються в розвиток території. Головні резерви підвищення продуктивної спроможності зосереджено в підвищенні капіталізації і пошуку механізмів найбільш ефективного використання територій, посиленні диференціації просторової структури держави з урахуванням специфіки умов і характеру розселення й господарювання, підходів комплексної забудови, підвищення фінансової спроможності, у тому числі завдяки розробці механізмів міжтериторіального співробітництва, використанню можливостей сучасних технологій тощо.