ЕКОНОМІЧНА НАУКА ЯК ЧИННИК СУСПІЛЬНОГО ПРОГРЕСУ: УРОКИ МИХАЙЛА ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО - СУПРУН, Наталія; КУДЛАСЕВИЧ, Ольга (Економіка України, 2025)
Представлено огляд матеріалів міжнародної науково-практичної конференції «Наукова спадщина Михайла Туган-Барановського як концептуальне підґрунтя суспільного розвитку», що відбулась у ДУ «Інститут економіки та прогнозування НАН України» 29 січня 2025 р. і була присвячена 160-річчю від дня народження українського вченого-економіста, державного і громадського діяча, співзасновника і академіка Української академії наук, першого міністра фінансів українського уряду (генерального секретаря фінансів Української Центральної Ради, 1919) Михайла Івановича Туган-Барановського (1865–1919). Заслухавши доповіді й виступи, обговоривши широке коло питань з теорії, історії і економічної політики в контексті імперативів забезпечення національної безпеки України, учасники конференції виробили консолідовану позицію щодо визнання унікального внеску М. Туган-Барановського в розвиток економічної науки, який полягає в розробленні оригінальних теорій і новаторських методологічних підходів, що стали концептуальним підґрунтям для вирішення найважливіших економічних проблем і заклали основи для розвитку провідних напрямів економічної науки – теорій циклічності й криз, кооперації цінності, соціальної теорії розподілу. Розкрито вклад М. Туган-Барановського в розвиток ідей соціального солідаризму і економічної кооперації як нового типу господарської організації, включення соціально-психологічних чинників до економічного аналізу і визначення ролі капіталу та інновацій у розвитку ринкової економіки. Актуалізовано потенціал концептуальних підходів і методології наукових досліджень ученого для оцінки сучасних макроекономічних трансформацій, кризових процесів у економіці й розроблення антициклічної політики. Окремий блок матеріалів присвячено оцінці спадкоємності наукових ідей М. Туган-Барановського в контексті концепції відкритої науки, що розглядається як чинник інноваційного розвитку. Розкрито можливості використання наукових підходів ученого до розробки стратегій соціально-економічного розвитку країни і забезпечення економічної безпеки як складової економічного суверенітету України.