МОДЕРНІЗАЦІЙНІ ТРЕНДИ ЗНАННЄВОЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В ПОВОЄННОМУ ФОРМАТІ - БУТКО, Микола; НАЗАРКО, Світлана; ТЮТЮННИК, Владислав; ХАРЧЕНКО, Юлія (Економіка України, 2025)
Стрімкий розвиток знаннєвої економіки дозволяє суттєво прискорити модернізаційні зміни. На етапі еволюції економіки знань важливо осмислити роль і місце України в сучасному глобалізованому суспільстві й розробити нову інноваційну політику, яка дозволить досягти поставлених цілей у коротко- і довгостроковій перспективі. Щоб реалізувати це завдання в сучасних умовах, необхідними є дослідження механізмів, які здатні активізувати і посилити роль знань як каталізатора інноваційного розвитку в інтерпретації повоєнної відбудови та інтеграції нашої країни у світогосподарський простір. Окреслено теоретичні й прикладні аспекти функціонування знаннєвої економіки. В Україні під час повоєнної відбудови запропоновано використовувати модель економіки, за якої знання відіграють роль ключового ресурсу і визначають ефективність відтворювальних процесів у складі продуктивних сил. Характерно, що пріоритетною умовою конкурентоспроможності як суб’єктів господарювання, так і територіальних формувань є здатність створювати інновації, а на результативність їх діяльності впливають фактори, пов’язані з науковими розробками та їх комерціалізацією. Розглянуто ефективність накопичення інтелектуального капіталу нашої держави як фактор модернізаційного поступу економіки в період її повоєнної відбудови. Розроблено рекомендації щодо поновлення потужного наукового потенціалу, який зміг би принести максимальну користь майбутній повоєнній економіці. Запропоновано модель, що розглядає економічну систему цілісно, але в межах якої знання є ключовим ресурсом і драйвером ефективності відтворювальних процесів у складі продуктивних сил. Зазначено, що важливою умовою конкурентоспроможності як господарюючих суб’єктів, регіонів, так і держави в цілому є здатність генерувати інновації, на формування яких впливають фактори, пов’язані з науковими розробками, їх комерціалізацією й активними діями з упровадженню технічних, технологічних, продуктових і організаційних нововведень у практику господарювання.