ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - НАМ’ЯСЕНКО, Віктор (Економіка України, 2025)
Розглянуто поняття «економічна безпека» та її реалізація в умовах воєнного стану, який є одним з різновидів криз великої сили впливу, що крім економічних створює також і фізичні загрози. Проаналізовано і систематизовано основні підходи до розуміння економічної безпеки та її основних характеристик у ринкових умовах. Систематизація охоплює як часові проміжки, так і підходи відповідно до активностей. Визначено широкий перелік факторів зовнішнього і внутрішнього впливу, що доповнені відповідним переліком чинників впливу кризових періодів. Сформульовано визначення поняття «економічна безпека» воєнного стану як різновиду криз. Основними інструментами економічної безпеки, які враховують ефективну діяльність і превентивну безпеку, визначено прогнозування й розробку ймовірних сценаріїв розгортання криз великої сили з розробкою ймовірних інструментів протидії їм. Обмеженням для ефективного використання даного інструменту є необхідність великого підприємства з потужним аналітичним відділом, який має змогу досліджувати сценарії розвитку подій різної імовірності. Дослідження економічної безпеки розширено аналізом її взаємодії з економічним потенціалом. Встановлено, що економічна безпека є більш пасивним і тактичним інструментом, тоді як економічний потенціал – це активний стратегічний чинник. Визначено, що обидва інструменти нерозривно зв’язані й створюють синергічний ефект, а неефективність одного з них формує ситуації небезпеки для подальшої діяльності підприємства. Така небезпека обумовлена цілісністю економічної безпеки і економічного потенціалу як різних сторін єдиного явища й внутрішнього фактора підприємства, що забезпечує можливості для його діяльності, розвитку й ефективної протидії економічним і фізичним загрозам.