ФОРМУВАННЯ ГЛОБАЛЬНОГО ПОПИТУ НА ПРОДУКЦІЮ З МЕТАЛЕВОГО ТИТАНУ: РИНКОВІ ПЕРСПЕКТИВИ І СЕГМЕНТИ ЗРОСТАННЯ - ВЕНГЕР, Віталій; КУШНІРЕНКО, Оксана; БИКОНЯ, Олександр (Економіка України, 2025)
Проаналізовано основні чинники, що формують світовий попит на продукцію з металевого титану на перспективних ринках, зокрема безпекові, геополітичні, енергетичні, екологічні та інноваційні. Визначено майбутні світові потреби в продукції з металевого титану на перспективних ринкових сегментах до 2030 р., які загалом матимуть тенденцію до зростання. До найбільш перспективних ринкових сегментів належить: авіа- і автомобілебудування, у тому числі електротранспорт; ОПК; медична сфера; суднобудування. Визначено, що основою розвитку зазначених ринків високотехнологічної продукції є їх забезпечення критичною сировиною, де питання зменшення залежності від зовнішніх постачальників металевого титану й забезпечення стабільних і стійких ланцюгів поставок перебуває в центрі інституційних рішень і суспільних обговорень. Для забезпечення потреб світового попиту на продукцію з металевого титану ринок повинен мати стійкі поставки, у тому числі за рахунок українських виробників. Це відкриває можливості для переробки більшої частини титанової сировини в Україні та експорту продукції з вищою доданою вартістю. Перспективними напрямами розширення в Україні виробництва продукції з металевого титану для забезпечення внутрішніх потреб і виходу на швидкозростаючі світові ринки є формування ефективного державного стратегічного управління; посилення захисних механізмів щодо видобутку і поставок титанової сировини для внутрішніх виробників і створення сприятливого інвестиційного середовища. Крім того, з огляду на глобальні тренди сталого розвитку, особливу увагу слід приділити екологічно безпечним методам видобутку і переробки титанової сировини.