ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ РЕЛОКОВАНОГО БІЗНЕСУ - ПОЛІЩУК, Євгенія; ГЕРНЕГО, Юлія; ГОРБОВ, Владислав (Економіка України, 2025)
Досліджено вплив цифрової трансформації на адаптацію переміщеного бізнесу під час повномасштабної війни в Україні. Проаналізовано результати опитування представників релокованих підприємств, проведеного в межах науково-дослідного проєкту молодих вчених «Переміщений бізнес у ревіталізації регіональних екосистем України» (2023–2025). Виявлено ключові виклики, що постають перед бізнесом після релокації. Зокрема, за результатами опитування, найбільші труднощі, отже, і найпоширеніша проблема, для релокованих бізнесів пов’язані з доступом до фінансування. Значний вплив також мали законодавчі бар’єри і брак кваліфікованої робочої сили. Суттєві труднощі виникають через втрату постачальників, що впливає на стабільність операційної діяльності бізнесу. Респонденти відзначили проблеми з доступом до якісної інфраструктури, ресурсів і співпраці з органами місцевого самоврядування. Частина підприємств зіштовхуються з проблемами в збуті своїх товарів чи послуг, а також з викликами, пов’язанами з недостатністю інфраструктури і високою бюрократизацією процесів. Проаналізовано рівень цифровізації релокованих підприємств і роль сучасних цифрових технологій для їх подальшої діяльності. Виявлено, що підприємства активно використовують інструменти для комунікації з клієнтами (сайти, соціальні мережі, чат-боти). Однак цифрові рішення для управління бізнес-процесами і е-комерція впроваджуються надто повільно і в недостатніх масштабах. Наведено приклад активностей платформи «Дія.Бізнес», які можуть бути використані як інструменти підтримки релокованого бізнесу на державному рівні, що сприяє зменшенню бюрократичного навантаження і покращенню доступу до фінансування. Надано рекомендації для посилення цифрової трансформації релокованого бізнесу. Запропоновано активізувати реалізацію державних програм цифровізації, залучення грантового фінансування, проведення тренінгів для підприємців, а також популяризацію е-урядування. Цифрова трансформація здатна сприяти не лише адаптації до викликів релокації, а й підвищенню стійкості бізнесу в умовах кризи, що забезпечує підвищення його конкурентоспроможності, ефективності процесів та інтеграції у глобальні цифрові екосистеми.